Blogi 2020

14. marraskuuta 2020

Unton kuulumisia

Unton oikean takajalan akillesjänteen osittaisesta repeämisestä on kulunut jo yli puoli vuotta. Ulkoillessa käytämme edelleen usein Taituki akillesjännetukea, joka estää kinnertä painumasta liian alas. Jalka on kuitenkin sen verran hyvässä kunnossa, että ilman tukea kinner ei juurikaan painu alas. Toki liikkeessä huomaa pienen epäpuhtauden, kun asiaa tietää katsoa, mutta seniorikoiran arkielämää vamma ei onneksi haittaa. Lenkkeily on ollut maltillista ja pysyy maltillisena jatkossakin. Pisimmät lenkit ovat olleet 4,5 km pituisia ja niitäkin on tehty vain harvakseltaan. Ulkoillaan mieluummin usein ja vähän kerrallaan.

Olemme kiitollisia, että toipuminen on sujunut näin hyvin. Konservatiivinen kuntoutus oli oikea vaihtoehto, koska akillesjänteen leikkauksen ennuste olisi ollut huono ja yhtenä vaihtoehtona ollut kintereen jäykistys olisi asettanut omat rajoitteensa jalan liikkuvuuteen. Tietyllä tavalla on myös onni, että tapaturma sattui nyt korona-aikana, koska olen saanut olla lähes koko ajan etätöissä Unton kanssa kotona.

31. elokuuta 2020

Hossan kansallispuistossa

Perjantaina suuntasimme asuntoauton keulan kohti Hossan kansallispuistoa. Yövyimme tuttuun tapaan Karhunkainalon leirintäalueella Hossassa, aivan Hossan luontokeskuksen vieressä ja Hossan kansallispuiston polkujen läheisyydessä.

Heti perille päästyämme kävin kiertämässä kävellen Huosiuksen huikonen 8 km reitin kameran kanssa. Reitti sopii loistavasti myös polkujuoksuun ja viime kesänä kiersinkin sen juosten.

Unton kanssa emme enää niin pitkille lenkeille lähde aikaisemmin kertomani akillesjännevamman takia. Onneksi Hossasta löytyy myös lyhyitä polkuja tutkittavaksi Unton kanssa, joten lauantaina jo aikaisin aamulla kiersin Unton kanssa Hossan luontopolun 3 km. Tällä kertaa Unto sai kunnian toimia kameramiehenä eli UntoCAM oli jälleen vauhdissa!

Sen jälkeen ajoimme autolla Julma-Ölkylle, jossa kiersimme Mikan kanssa Ölökyn ylitys 5 km reitin. Sen puolimatkassa ylitetään Julma-Ölkyn kanjonijärvi riippusiltaa pitkin. Kuvasin videon myös tästä reitistä.

Katso oheiset videot YouTubessa Retkeillen-kanavalla.

21. elokuuta 2020

Akillesjänteen osittainen repeämä

Unton oikean takajalan akillesjänteeseen tuli huhtikuun lopussa osittainen repeämä rappusissa vauhdikkaasti ylöspäin ponnistettaessa. Tilanne vaikutti alkuun epätoivoiselta, kun akillesjänteen repeämän takia kinner painui selvästi maata kohti. Oma eläinkääkärimme konsultoi ortopedia ja leikkauksen ennuste olisi ollut huono. Yksi vaihtoehto olisi ollut kintereen jäykistäminen, mutta se olisi aiheuttanut omat rajoitteensa jalan liikkeisiin, joten sitä en pitänyt ensimmäisenä vaihtoehtona. Päädyimme kokeilemaan konservatiivista kuntoutusta ja hankimme Untolle Taituki akillesjännetuen, joka estää kinnertä painumasta huonoon asentoon eli liian alas. Tukea olemme käyttäneet ulkoillessa ja siitä oli jo alusta alkaen selvästi apua.

Tapauksesta tulee loppukuusta kuluneeksi neljä kuukautta ja suureksi iloksemme jalka on parantunut hyvin. Ilman tukea liikuttaessa vikaa ei enää välttämättä aina edes huomaa liikkeistä eli kinner ei enää juurikaan painu alas. Jalan asento on hyvä myös paikallaan seisottaessa. Käytämme tukea kuitenkin vielä usein ulkoillessa ja kävelylenkit pidämme maltillisina jatkossakin.

1. elokuuta 2020

Ruunaalla retkeilemässä

Yövyimme jo toista kertaa viikon aikana Ruunaan retkeilyalueella. Viimeksi olimme siellä sunnuntaista maanantaihin ja nyt uudestaan perjantaista lauantaihin.

Unto sai kunnian toimia kameramiehenä molemmilla reissuilla, kun kiinnitimme GoPron valjaisiin Unton selkään.

Pssst! Vieraile myös YouTubessa meidän Retkeillen-kanavalla, katso videot molemmilta reissuilta ja ota meidät seurantaan.

2. maaliskuuta 2020

Hampaiden harjaaminen

Unto joutui vielä vanhoilla päivillään opettelemaan hampaiden harjaamisen jalon taidon. Kävimme joku aika sitten rokotuksilla ja hampaiden katsomisen yhteydessä eläinlääkäri totesi Unton ylähampaiden olevan ikäisekseen hyvässä kunnossa, mutta alaetuhampaat ovatkin sitten jo huonompana. Unto syö kyllä puruluita, mutta pureskelu ei ole enää riittänyt puhdistamaan alaetuhampaita, joten jatkossa harjaamme hampaat päivittäin.

2. helmikuuta 2020

Unto 10 vuotta

Tänään meillä on suuri juhlapäivä, kun Unto täyttää 10 vuotta. Paljon onnea rakas Unto! Toivotaan terveyttä ja pitkää ikää, että saisimme vielä monia yhteisiä vuosia. Päiväohjelmaan kuului oleellisena osana virallisen syntymäpäiväkuvan ottaminen ja illalla nautimme juhlan kunniaksi nakkikakkua.